Печено пиле с хариса и лимон
Пикантно печено пиле с лимон и тунизийски лют сос.
Необходими продукти:
- 1 цяло пиле, около 1,5 - 2 кг
- паста хариса (тунизийски лют сос) или друг вид лют сос по избор
- сокът на 1/2 лимон
- сол и пипер
Начин на приготвяне:
1. Внимателно разхлабете кожата на пилето при гърдите, като подпъхнете палеца си, чак до бутчетата. Внимавайте да не скъсате кожата.
2. Разтворете пастата хариса със сока на 1/2 лимон. (Ако предпочитате по-люто, сложете повече паста.)
3. С лъжица внимателно намажете тази смес под кожата на пилето.
4. Овкусете кухината на птицата със сол и пипер и сложете вътре 1/2 лимон.
5. Сложете пилето в намаслена тавичка за печене и започнете печенето на силен огън (235ºC) за 15-20 мин., след което намалете фурната до 200ºC и продължете да печете още 60 мин. или докато потече бистър сок от месото при пробождане.
6. Поднесете с пресни печени картофи с див копър: сложете разполовените картофи в тавичка и ги овкусете с предпочитано къри на прах или със смес от вино марсала и малко олио, сол и пипер. Сложете ги в тавичката при пилето около 40 мин. преди птицата да е готова. Добавете разрязана на 4 грудка див копър и няколко скилидки чесън заедно с картофите и поднесете като гарнитура към пилето.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ