Мусака с тиквички, кайма, картофи и гъби
Лесна мусака без запръжка - с основа от картофи, пласт кайма с тиквички и топинг от гъби, домат и кашкавал.
Необходими продукти:
- 500 г картофи
- 2 средни тиквички
- 450 г кайма
- 2 скилидки чесън
- сол и пипер
- 200 г пресни гъби
- 1 глава лук
- 7 с.л. олио
- 2 яйца
- 50 мл мляко
- 100 г кашкавал или друго твърдо сирене
- 1 домат
- пресен копър
Начин на приготвяне:
1. Първо рендосайте тиквичките, защото картофите ще потъмнеят, ако ги захванете преди останалите продукти. Работете на едро ренде.
2. Смесете тиквичките с каймата и добавете нарязан на много ситно чесън, сол и пипер. Замесете.
3. Лука нарежете на тънки полумесеци и разделете на отделните влакна. Гъбите почистете и нарежете също на полумесеци. Домата разполовете и след това всяка половинка нарежете на тънки слайсове.
4. Сега вече моежете да се заемете с картофите. Обелете, измийте и рендосайте на едро ренде.
5. Намазнете правоъгълна тава с приблизителни страни 25х18 с 3 с.л. олио. Разпределете на дъното картофените стърготини плътно и на пласт с дебелина около 3 см. Поръсете със сол и пипер и покапете с още 2 с.л. олио.
6. Върху картофите разпределете на пласт каймата с тиквички, а върху нея поръсете лучените полумесеци. Отгоре подредете гъбите, ръснете сол и пипер, а върху тях - доматите. Покапете с още 2 с.л. олио.
7. Разбийте в купа яйцата с млякото, сол и пипер. Залейте ястието с този сос и увийте с алуминиево фолио.
8. Пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 50 минути.
9. Махнете фолиото, поръсете рендосан кашкавал или друго твърдо сирене и върнете без фолио на същата температура за още 10 минути.
10. След изваждане поръсете с наситнени листа пресен копър. Разрежете на правоъгълници или квадрати като мусака и поднесете.
Източник: YouTube/Schnelles Rezept
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ