Пълнени гъби с кюфтенца върху картофи
Запеканка от гъби и картофи с кюфтета в сметанов сос с яйца под коричка от кашкавал.
Необходими продукти:
- 5 средни по размер картофа
- сол и пипер на вкус
- малко олио
- 1 глава лук
- 400 г кайма от вид по избор
- 1 ч.л. сух розмарин
- 3 яйца
- 300 г пресни печурки със среден размер
- 1 домат
- 1 малка кофичка заквасена сметана (125-200 мл)
- 1 ч.л. горчица (ако е слаба на вкус или едрозърнеста, можете да добавите и 1 с.л.)
- 200 г кашкавал
Начин на приготвяне:
1. Изипете каймата в купа, овкусете със сол и пипер, добавете розмарина и чукнете отгоре 1 яйце. Замесете и оставете настрана.
2. Махнете пънчетата на гъбките, почистете калпачетата и ги оставете цели. Във всяка гъбка ръснете по малко сол и пипер. Лука и домата нарежете на тънки полумесеци.
3. Изсипете сметаната в купа, чукнете отгоре 2 яйца, ръснете сол и пипер, добавете горчицата и разбъркайте на крем.
4. Обелете картофите, измийте ги и ги нарежете на тънки шайби.
5. Вземете йенска тава и намажете дъното с малко олио. Подредете 2 пласта от картофените шайби, посолете и опипрете, покапете с малко мазнина и пак подредете картофи. Пак овкусете и пак редете картофи. Редете така до изчерпване на картофите. Отгоре поръсете полумесеците лук.
6. Върху лука подредете капачетата гъбки с отвора нагоре. Взимайте от каймата с мокри или намазнени длани, оформяйте кръгли кюфтенца и ги поставяйте в гъбките.
7. Боцнете полумесеците домати между гъбките. Залейте отгоре със сметановия крем.
8. Пъхнете тавата във фурна и пуснете на 200 градуса. Щом достигне тази температура намалете на 180 градуса и засечете 35 минути.
9. Рендосайте кашкавала. Извадете тавата след 35 минути, поръсете и върнете във фурната за още 7-10 минути. След това ястието е готово.
Източник: YouTube/Schnelle Rezepte
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ