Мусака в тенджера на котлон
Бърза мусака на котлон без заливка.
Мусаката е традиционно ястие, което в българската кухня се прави по точно пределен начин, за да се получи народна мусака. Тази рецепта впечатлява чужденците, ала направата на ястието изисква време, което не винаги остава на модерната домакиня. Затова каналът Dazzle Spoon предлага лесна мусака - лишена от върховната естетичност на визията си и от апетитната си заливка, но пък възможна за сготвяне в натоварения делничен ден. А ако я поднесете с кофичка кисело мляко, още повече ще се доближи до оригиналната мусака.
Това е мусака на котлон или своеобразен гювеч от кайма и картофи в доматен сос с лук и моркови. Готвенето започва с нарязване на продуктите - картофите, лука и чушката на ситно, морковите на кръгчета. Доматите се рендосват. Следва в тенджера да се сипе мазнинка и в нея да се запържат лукът и морковите. После се налива вода и се оставят да се задушат за 10-тина минути. Идва ред на каймата - готви се до разпадане на трохи, а след нея в ястието влизат останалите зеленчуци. Залива се с вода, овкусява се с подправки и се оставя да къкри на умерен огън около половин час. Готовността на картофите оповестява готовността на цялото ястие.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ