Модерно телешко със зелен фасул
Кенийски зелен фасул с телешко в маслен сос.
Необходими продукти:
- 1 кг телешко месо
- 125 г масло (1 малка бучка)
- 4 с.л. олио
- сол и пипер
- кимион
- 80 г микс листа бейби салата (рукола, босилек, лоло росо и др.)
- 500 г зелен фасул (купете си от кенийския - готви се лесно и бързо и е крехък и без жилки)
- пресен магданоз
- 2 скилидки чесън
Начин на приготвяне:
1. Телешкото нарежете на много тънки слайсове - максималната дебелина трябва да е около 0,5 см. При нужда поначукайте, за да се изтъни. Не е препоръчително да го правите, но като крайна мярка е позволено. Обтрийте със сол и пипер и покапете с малко олио.
2. Зеления фасул почистете от краищата, измийте добре и кипнете около 1,5 литра вода. Щом заври разтворете в нея 1 с.л. сол и пуснете шушулките за 5 минути във врящата вода. После отцедете през гевгир и шокирайте под течаща студена вода.
3. В тиган сгорещете 1 с.л. олио и добавете в нея 30 г масло и 1-2 щипки кимион. Запечатайте на силен огън за по 40 секунди от страна телешките месца. Махнете от огъня.
4. Намалете огъня на умерен, сгорещете още 50 г масло и изсипете вътре фасула. Гответе 2-3 минути при непрестанно разбъркване и добавете месцата. Сложете още масло и гответе няколко минути. Опитайте по мръвка и фасул и ако прецените, че са готови, махнете от огъня.
5. Добавете измитите зелени листенца и разбъркайте. При нужда овкусете с още сол и пипер.
6. По желание разтопете масло и добавете в него наситнен магданоз и намачкан чесън. Залейте ястието с ароматното масло преди сервиране.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ