Модерен кекс със семолина, боровинки и кефир
Боровинков кекс с грис от твърда пшеница, кефир, масло и ванилия.
Семолината е грис от твърда пшеница, като в модерните рецепти заменя брашното. Тя е по-лесно смилаема и не товари стомаха както обикновеното пшенично брашно. Освен това съдържа много повече фибри, тиамин и витамини от групата В. В модерната кухня заменя брашното в рецептите, за да повдигне тяхната здравословност. Поглъща повече влага и затова се нуждае от специфични добавки на мокри продукти.
Необходими продукти:
- 120 г масло
- 80 г захар
- 1 ч.л. ванилов екстракт, 2-3 пакета ванилия или 2 пакета ванилова захар
- 2 яйца
- 10 г бакпулвер
- 180 г семолина
- 300 мл кефир
- 250 г боровинки или други дребни горски плодове
- 20 г царевично нишесте
Начин на приготвяне:
1. Маслото нарежете на кубчета в купа и оставете да се отпусне на стайна температура.
2. В друга купа изсипете семолината и залейте с кефира. Разбъркайте с вилица или шпатула и оставете настрани за 15-тина минути.
3. През това време добавете захарта и ваниловия екстракт или друг вид ванилия към маслото. Разбийте с миксер докато захарта се разтоври и се образува хомогенен крем.
4. Добавете едно по едно яйцата в маслената смес и разбийте. На финала вкарайте бакпулвера, разбийте и оставете до другата купа за 5-6 минути.
5. Измийте плодовете и ги подсушете. Изсипете в съд и поръсете с царевичното нишесте.
6. Изсипете набъбналата семолина в купата с масления крем и разбъркайте нежно с шпатула до пълно смесване. След това добавете и плодовете и размешайте.
7. Намажете формичка за кексове с дупка с масло. Изсипете получената смес.
8. Пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30 минути. Направете тест с клечка за зъби и ако е чиста, извадете.
9. Изчакайте да се охлади, обърнете формата и по желание поръсете сладкиша с пудра захар през цедка.
Източник: YouTube/Essen Rezepte
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ