Регистрация

Модерен кекс със семолина, боровинки и кефир

Модерен кекс със семолина, боровинки и кефир
Средно   |   Порции 6-8   |   Видяна: 865

Боровинков кекс с грис от твърда пшеница, кефир, масло и ванилия.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Семолината е грис от твърда пшеница, като в модерните рецепти заменя брашното. Тя е по-лесно смилаема и не товари стомаха както обикновеното пшенично брашно. Освен това съдържа много повече фибри, тиамин и витамини от групата В. В модерната кухня заменя брашното в рецептите, за да повдигне тяхната здравословност. Поглъща повече влага и затова се нуждае от специфични добавки на мокри продукти.

Необходими продукти:

  • 120 г масло
  • 80 г захар
  • 1 ч.л. ванилов екстракт, 2-3 пакета ванилия или 2 пакета ванилова захар
  • 2 яйца
  • 10 г бакпулвер
  • 180 г семолина
  • 300 мл кефир
  • 250 г боровинки или други дребни горски плодове
  • 20 г царевично нишесте

Начин на приготвяне:

1. Маслото нарежете на кубчета в купа и оставете да се отпусне на стайна температура.

2. В друга купа изсипете семолината и залейте с кефира. Разбъркайте с вилица или шпатула и оставете настрани за 15-тина минути.

3. През това време добавете захарта и ваниловия екстракт или друг вид ванилия към маслото. Разбийте с миксер докато захарта се разтоври и се образува хомогенен крем.

4. Добавете едно по едно яйцата в маслената смес и разбийте. На финала вкарайте бакпулвера, разбийте и оставете до другата купа за 5-6 минути.

5. Измийте плодовете и ги подсушете. Изсипете в съд и поръсете с царевичното нишесте.

6. Изсипете набъбналата семолина в купата с масления крем и разбъркайте нежно с шпатула до пълно смесване. След това добавете и плодовете и размешайте.

7. Намажете формичка за кексове с дупка с масло. Изсипете получената смес.

8. Пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30 минути. Направете тест с клечка за зъби и ако е чиста, извадете.

9. Изчакайте да се охлади, обърнете формата и по желание поръсете сладкиша с пудра захар през цедка.

 

Източник: YouTube/Essen Rezepte

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 35 мин.
Време за готвене: 1:10 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта