Ирландски хляб с кефир и стафиди
Сладък хляб с два вида набухвател и сушени плодове.
Необходими продукти:
- 3 ч.ч. брашно
- 1/2 ч.ч. захар
- 1 яйце
- 3 ч.ч. кефир
- 50 г масло
- 1 ч.л. сода
- 1 ч.л. сол
- 1 с.л. бакпулвер
- 60 г стафиди
Начин на приготвяне:
1. Пресейте брашното в купа, добавете захарта, солта, содата и бакпулвера и разбъркайте.
2. Разбийте в друг съд яйцето и налейте кефира. Разбъркайте.
3. Маслото разтопете на водна баня.
4. Ако стафидите са прекалено твърди, накиснете ги във вряла вода преди да започнете готвенето и след 10-тина минути отцедете.
5. Добавете кефирената смес при сухите съставки и разбъркайте. После налейте маслото, разбъркайте до хомогенност и на финала прибавете стафидите и размешайте.
6. Получената смес прехвърлете в тава за кексове с бордове, като предварително намажете с масло и набрашните съда.
7. Печете в предварително загрята на 170 градуса фурна за 50 минути. След това направете тест с клечка за зъби и ако не излиза чиста, допечете.
8. Сервирайте с любимата напитка за закуска - кафе, чай, айрян.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ