Млечна супа с гъби и картофи
Картофена крем супа с гъби.
Необходими продукти:
- 4 картофа
- 1 морков
- 1 глава лук
- 250 г гъби
- 600 мл вода
- 500 мл мляко или течна готварска сметана
- сол и пипер на вкус
- 3 с.л. олио
- 1 с.л. масло
- копър
Начин на приготвяне:
1. Катофите обелете, нарежете на кубчета, изсипете в тенджера и залейте с водата. Оставете да се варят.
2. През това време измийте гъбите и ги нарежете на полумесеци. Лука наситнете, а моркова нарежете на кубчета.
3. В тиган сгорещете 2 с.л. олио и в него запържете лука. Щом започне да потъмнява, добавете моркова и гответе докато се отпусне леко. Презхвърлете при картофите.
4. В същия тиган сгорещете 1 с.л. олио, добавете маслото и гъбите. Гответе докато се отпуснат. Извадете една малка част от тях и заделете за украса. Останалите залейте със сметаната и овкусете със сол и пипер. Изсипете в супата. Ако използвате мляко, изсипете го директно в тенджерата и добавете гъбите.
5. Когато картофите са се разварили, пюрирайте. Поднесете с украса от заделените пържени гъби и поръска от наситнен пресен копър.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ