Млечна салата с печени тиквички
Печени тиквички в млечен сос с чесън, копър и горчица.
Необходими продукти:
- 2 тиквички - около 700 г общо
- 1 с.л. брашно
- 1/2 ч.л. сол
- 1/3 ч.л. млян черен пипер
- 1 с.л. провансалски микс или подправка по избор или комбинация от сухи подправки от изброените - мащерка, чубрица, босилек, риган, розмарин
- 2 с.л. олио
- 1 с.л. балсамов оцет - тъмен
- 300 мл кисело мляко
- 1 ч.л. горчица - най-добре, ако имате едрозърнеста
- листата на връзка копър
- 3-4 скилидки чесън
Начин на приготвяне:
1. Измийте тиквичките хубаво, защото е по-добре да се готвят с обелката. След това разполовете по дължина и всяка половинка разделете надлъжно на още 2 или 3 части. После нарежете напречно на парчета с големината на хапка. Прехвърлете в купа.
2. Поръсете с брашното, разбъркайте и след това овкусете със солта, пипера, провансалския микс или избрана от вас подправка. Покапете с олито и оцета и размешайте много добре.
3. Прехвърлете тиквичките в тава, застлана с хартия за печене и пъхнете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 15 минути.
4. Докато тиквичките се пекат направете соса като изсипете киселото мляко в купа и го разбиете добре, за да няма шупли. Добавете горчицата, намачкания или минат през преса чесън и наситнените листа копър. Посолете и размешайте хубаво.
5. Изпечените тиквички оставете да се охалдят 5-6 минути и прехвърлете в купа. Залейтее със соса и разбъркайте. Приберете в хладилник до момента на поднасяне.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ