Мини кренвиршки с домашно тесто
Банички с цял кренвирш.
Необходими продукти:
- 12-15 мини кренвиршчета
- 100 г кашкавал, пушено сирене или крема сирене
- чубрица или листа босилек
- 200 мл мляко
- 2-2,5 ч.ч. брашно
- 30 г масло
- 1 с.л. олио
- 1 яйце + жълтък за намазване
- 1 ч.л. захар
- 1/2 ч.л. сол
- 1 ч.л. суха мая
Начин на приготвяне:
1. В топлото мляко добавете захарта, 1 с.л. брашно и маята. Разбъркайте и оставете настрана да шупне.
2. Пресейте 2 ч.ч. брашно в купа. Добавете разбитото яйце, разтопеното масло, олиото и солта. Залейте с шупналата мая. Месете до получаването на меко, гладко, еластично и нелепнещо тесто. При нужда добавете още малко брашно или олио.
3. Готовото тесто оставете да втаса на топло за 1 час.
4. Разделете тестото спрямо броя на кренвиршите на топки. Разточвайте кръгла кора или лентичка.
5. Взимайте кренвирш, намазвайте с крема сирене или слагайте към него резени пушено сирене или кашкавал. Поръсете с подправка или добавете лист босилек. Увивайте в тестото така, че да останат леко оголени краища. Редете в тава, застлана с хартия за печене.
6. Готовите кифлички оставете да починат за 10 минути. След това намажете с разбит в 1 с.л. вода жълтък. По желание поръсете със семена.
7. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25 минути - златната коричка е показател, че трябва да извадите.
8. Поднесете с доматен сос за потапяне по желание.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ