Кренвиршка с домашно тесто
Домашно пържено хлебче с плънка от колбас и кетчуп за закуска.
Необходими продукти:
За тестото:
- 800-1000 г брашно
- 1 с.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 1 пакет суха мая
- 40 г маргарин
- 40 мл растително масло
- 1 яйце
- 500 мл прясно мляко
За плънката:
- колбас - може да използвате разполовени наденички, цели кренвирши или просто да нарежете салам, с който разполагате на парчета
- подправки по желание (чесън на прах, риган, чубрица)
- кетчуп или доматен сос
- олио за пържене
Начин на приготвяне:
1. Смесете брашното, захарта, солта и маята. Разстопете маргарина и го прибавете заедно с растителната мазнина към разбитото яйце, а така получената смес изсипете при сухите съставки. Прибавяйте бавно леко затопленото мляко и месете до получаването на меко и разтегливо тесто. Щом престане да се лепи по ръцете, е готово.
2. Разделете тестото на еднакви топчета и всяко от тях разточете на плосък продълговат блат.
3. Намажете блата с доматен сос или кетчуп и сложете в него кренвирша, наденицата - разполовена по дължина или просто подредете парчетата колбас едно до друго по дължина.
4. Завийте закуската на руло, като прещипете краищата тесто от рулцето като пелмен.
5. Пържете в олио на маслена баня до получаването на златисто хрупкаво тесто.
6. Извадете и отцедете върху домакинска хартия.
7. Поднесете със сос за потапяне или зеленчукова гарнитура по желание.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ