Миди с пет подправки
Миди в сос от вино и сметана.
Необходими продукти:
- 750 г - 1 кг пресни миди
- 1 голям морков
- 1 грудка див копър
- 3 стръка зелен лук
- 1 малка глава лук
- 2 скилидки чесън
- връзка плосколист магданоз
- няколко стръка мащерка
- 3 с.л. незаквасена сметана
- 150 мл сухо бяло вино
- 1 ч.л. суха подправка "Пет подправки"
- 100 мл зехтин
Начин на приготвяне:
1. Измийте и почистете мидите.
2. Нарежете много фино зеленчуците и ги запържете с чесъна, мащерката и сухата подправка "Пет подправки" в зехтина на много силен огън. Разбърквайте докато започнат да се запържват.
3. Добавете мидите и покрийте тигана с капак. Гответе около 1-2 мин. Разклатете тигана или разбъркайте един-два пъти.
4. Добавете виното и гответе докато се редуцира наполовина. Отцедете мидите и зеленчуците в гевгир върху купа. Върнете прецедения сос в тигана, заедно със сметаната и листата магданоз. Овкусете със сол и пипер, върнете мидите и зеленчуците да се затоплят отново.
5. Поднесете с чипс или хляб.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ