Миане - гъби фрикасе по рилски
Смучевско миaне или смучевско фрикасе - гъби с масло в брашнен сос. Можете да сготвите с олио, за да е постно.
Фрикасе с гъби по родопски - една рецепта за безмесно основно или гарнитура, която се разкрива в канала Кухнята на Звездев. Пък и доказва, че народният вариант е по-семпъл, но не отстъпва по вкус на френските традиции за готвене на гъбите с много масло и сметанов сос. Естествено - по-нискокалоричен и много по-бърз за направа е, пък и може да бъде сервиран като гарнитура към печени меса или просто да се поднесе с хляб за по-пълно засищане.
Звездев препоръчва гъби от буркан, за да имате ароматен сос и да не губите минути в запържване на гъбите. В тиган на слаб към умерен огън се сипва олио, разтопява се масло и се добавя нарязан чесън. След леко запържване се поръсва брашното и се бърка докато стане на "валци" - както казват бабите. После се прибавят и гъбите, а след като се жарнат, се налива саламурата от буркана и се добавя студена вода. Бърка се и се готви докато се превърне в питателно ястие с гъст сос. Овкусява се със сол и пипер, маха се от котлона, поръсва се с наситнен пресен магданоз и е готово за хапване - бързо, лесно, вкусно и народно. Точните продукти ще видите в края на видеото на Звездев по-горе.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ