Месни сарми с листа от цвекло
Сармички от цвекло с кайма, ориз, доматен сос и сметана.
Необходими продукти:
- 16-20 здрави пресни листа от цвекло
- 600 г кайма смес
- 1 глава лук
- 1 морков
- 2 с.л. бисерен ориз
- 1 с.л. доматен концентрат
- 1 домат
- 200 мл заквасена сметана, разбита с 200 мл вода
- сол, черен пипер и кимион
- растителна мазнина
- още заквасена сметана за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Измийте листата, отрежете им стеблата, сложете ги в тенджера и ги залейте с вряла вода. Оставете за 5 минути да се отпуснат.
2. През това време смесете каймата със сол, пипер, кимион и измития бисерен ориз.
3. Взимайте по едно листо и в него завивайте сармичка с част от каймата. Подредете плътно в дълбока тенджера.
4. Рендосайте моркова на едро ренде, лука наситнете и ги запържете в малко сгорещена мазнина. Накрая добавете и обеления домат, нарязан на ситно. Гответе още около минута, след това сипете доматения концентрат, разбъркайте до смесване и махнете от огъня.
5. Излейте съдържанието на тигана върху подредените сарми. Отгоре залейте с разбитата във вода сметана. Добавете още сол и пипер, ако смятате, че е необходимо.
6. Затворете плътно с капак, под който можете да натиснете с чиния, за да не се развиват сармите. Гответе на умерен до силен огън за 45 минути.
7. Поднесете сармите със соса и лъжичка заквасена сметана. Добре е да сервирате и мек хляб за топкане.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ