Мексиканска супа с белен грах
Грахова супа с царевица и сирене.
Необходими продукти:
- 2 с.л. зеленчуково олио
- 1 голяма глава лук, нарязан
- 4 скилидки чесън, счукан
- 2 с.л. смлян кимион
- 2 ч.л. сушен риган
- 1 ч зелен или жълт белен грах
- 1 л вода
- 1 консерва (100 г) нарязано зелено чили
- 1 консерва (400 г) цели или нарязани домати
- 1 пакет (250 г) замразена царевица на зърна или консерва, отцедена
- 1 голяма зелена сладка чушка, почистена от семената и нарязана
- сол, на вкус
- 1 ч.ч. настъргано сирене - чедар или "Монтерей Джак" (по желание)
- едро смлян червен пипер (по желание)
Начин на приготвяне:
1. В голяма тенджера или глинен гювеч сгорещете олио на умерено-силен огън и запържете лука до омекване, като разбърквате за около 5 мин.
2. Прибавете чесъна и пържете още 2 мин.
3. Прибавете кимиона и разбърквайте за 1 мин.
4. Прибавете ригана и граха. Разбъркайте, докато се покрие с олиото и прибавете водата и чилитата.
5. Сгорещете до кипване, намалете котлона, покрийте с капак и варете на слаб огън 35 - 45 мин. или до омекване.
6. Прибавете доматите, царевицата и сладката чушка и варете на слаб огън още 15 - 20 мин.
7. Прибавете сол на вкус.
8. По желание, поръсете всяка порция с настъргано сирене и едро смлян червен пипер и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ