Пикантна тиквичка по мексикански
Веганска люта мексиканска рецепта.
Необходими продукти:
- 1 средно голяма тиквичка
- 1 с. л. зехтин
- 1 ч. л. синапено семе
- 2 с. л. неосолено масло или растителна мазнина, ако искате ястието да е веганско
- 1 средно голяма глава червен лук, фино нарязан на кубчета
- 2 скилидки чесън, наситнен
- 1 прясно халапеньо (на вкус), без семената, наситнено
- 1 ч. л. семена кимион
- 1 консерва от 400 г нарязани на кубчета домати, без сока
- сол и пипер на вкус
- кориандър, наситнен, по желание
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 180°С. Срежете тиквичката наполовина по дължина и изгребете с лъжица семената. Сложете половинките със срязаната страна надолу в тавичка за печене и печете 45-50 мин. докато сърцевината започне да се отделя лесно с вилица. Заделете.
2. В тиган с капак загрейте зехтин на средно силен огън докато заблести. Сложете синапеното семе и покрийте. Гответе докато семената спрат да пукат - около минута.
3. Махнете капака и намалете огъня до средно нисък. Разтопете маслото в тенджерка и запържете лука, чесъна, халапеньото и семената кимион. Овкусете със сол (ако предпочитате сложете кошер) и пипер на вкус. Гответе до омекване на лука - 3-5 мин. Сипете доматите и разбъркайте около 2 мин.
4. С вилица изгребете вътрешността на тиквичката, като разделяте конците, които се получават. Добавете я в тигана и увеличете огъня до средно висок. С щипки смесете всичко равномерно и гответе около 2 мин.
5. Украсете с кориандър, ако желаете и проверете дали е необходимо да доовкусите с още сол или пипер.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ