Меден свински бут с ананас и портокал
Печен свински бут с мед и плодове.
Необходими продукти:
- 1 цял свински бут (малък - около 2-3 кг)
- 2 пакетчета карамфил (цели клонки - не смлян)
- 1-2 консерви ананас на кръгчета в сос
- 100 г мед
- 2 портокала
- сол и пипер
- 4 с.л. соев сос
- 30 г масло
Начин на приготвяне:
1. Почистете бута и го обтрийте със сол и пипер.
2. Правете дупки в него и прибирайте в тях по клонка карамфилче.
3. Смесете сока на двата портокала, соса от консервата на ананаса и меда. Добавете соевия сос и подгрейте в касерола на слаб огън докато кипне и се сгъсти.
4. Намажете бута с получения сос, поставете в тава, увийте с алуминиево фолио и печете на 170 градуса за 2 часа.
5. Разгърнете фолиото, намажете с остатъка от соса и запечете за 20-30 минути докато хване коричка.
6. Соковете, събрали се на дъното на тавата, разредете с малко вода, остържете и пресипете през цедка в касерола. Кипнете и махнете от огъня. Добавете студеното масло и разбъркайте.
7. Сервирайте месото с парчета ананас от консервата и соса с маслото.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ