Медена торта с яйчен крем
Лесен вариант на торта Медовик за семейни празници.
Необходими продукти:
За тестото:
- 6 с.л. мед
- 5 яйца
- 250 г захар
- 500 г брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- масло за намазване на тавата за печене
За крема:
- 2 жълтъка
- 175 г захар
- 1 с.л. брашно
- 250 мл мляко
- ванилия, ванилова есенция или ванилова захар в количество по желание
Начин на приготвяне:
На блатовете:
1. Загрейте меда с бакпулвера до покафеняване.
2. Разделете белтъците от жълтъците. Разбийте жълтъците със захарта до побеляване.
3. Охладете меда, но не много и го добавете при жълтъците. Разбийте пак и изсипете и брашното. Бъркайте до хомогенизиране.
3. Разбийте белтъците на пяна. Ако са упорити в разбиването, помогнете им с щипка сол. Пяната трябва да е гъста.
4. Добавете белтъчената пяна при жълтъците. Разбъркайте на ръка.
5. В намаслена тава изпечете 3-4 блат с дебелина от 0,5 до 1 см. Печете ги на предварително загрята на 180 градуса фурна за 8-10 минути.
За крема:
1. Разбийте жълтъците със захарта в огнеупорен съд.
2. Добавете брашното и размешайте добре. След това и млякото и отново разбъркайте до получаването на гладка течна смес.
3. Сложете на котлона, кипнете при непрекъснато бъркане и оставете да къкри 5-6 минути на много слаб огън, като размешвате периодично.
4. След махането от котлона добавете ванилията.
Сглабяне на тортата:
1. В подходящ (ще ви е най-удобно във форма за торти с регулиращи се стени) съд сложете първия блат и го надупчете с вилица. Залейте с част от крема. Отгоре сложете втори блат и пак крем... Така докато завършите с крем.
2. Приберете тортата в хладилник за поне 20 часа. След изваждане украсете със смлени в блрендер бисквити, шоколадови пръчици, орехи или каквито сладкарски декорации харесвате. В оригиналните рецепти за Медовик тортата се украсява с изрезки или останки от тестото за блата. Те се смилат и се наръсва сладкиша.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ