Маслена питка с пилешко и картофи
Солен пирог с пилешко - руски пилешки пай с картофи.
Необходими продукти:
- 500 г пържоли от пилешко бутче без кожа и кокали
- 1 яйце
- 500 г картофи
- 500 г брашно
- 180 г масло + още за намасляване след изпичане
- 1 ч.л. сол
- 1 с.л. захар
- 60 мл мляко
- 1 пакет суха мая
- сол и пипер
- 1 глава лук
Начин на приготвяне:
1. Подгрейте млякото и изсипете в него маята. Добавете щипка захар и щипка брашно и разбъркайте. Оставете настрана.
2. Пресейте брашното в купа. Нарежете студеното масло в него, добавете солта и захарта и чукнете яйцето. С ръце претрийте на маслени трохи.
3. Залейте с маята и замесете тесто. Не се притеснявайте, ако лепне. Оставете го настрана да втаса.
4. Пилешкото месо нарежете на мръвчици. Картофите обелете и нарежете на кръгчета.
5. Разделете тестото на две сравнително равни части. Премесете едната на набрашнен плот докато спре да лепи и след това разточете на тънка кора. Положете в голяма кръгла тава.
6. Разпределете отгоре шайбите картофи, поръсете със сол и пипер, след това разпределете и пилешкото, пак посолете и опипрете. Отгоре подредете нарязания на шайби лук.
7. Разточете и втората част от тестото, захлупете с нея пая и прещипете ъглите. Направете цепнатини с върха на нож върху горната кора, за да може да излиза топлият въздух.
8. Пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор малко под средното ниво за 40 минути. Ако горната кора започне да прегаря, извадете по-рано.
9. Веднага след изваждане намажете горната кора с масло, за да блесне питката. След 10 минути можете да нарежете и да поднесете - по желание със зеленчуци или сос.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ