Маринован червен лук
Туршия от кисело-подлютен червен лук.
Необходими продукти:
- 6 глави червен лук
- 1 червена люта чушка
- 1 ч.л. синапено семе (или 1 с.л. горчица)
- 1 с.л. захар
- 1,5 с.л. сол
- 100 мл оцет (най-добре ако си намерите 9%)
- 50 мл зехтин
Начин на приготвяне:
1. Обелете лука и бланширайте във вряла вода за 2 минути. Шокирайте под студена течаща вода и нарежете на големи колелца. Можете да разделите кръгчетата по желание.
2. В подходящ буркан разрежете чушката и я сложете на дъното с все семките. Отгоре изсипете лука, а върху него синапеното семе или горчицата.
3. Направете маринатата като кипенете вода със захарта, щом заври - добавете солта и оцета, разбъркайте и след минутка махнете от огъня. Докато е още топла, залейте лука.
4. Кипнете зехтина докато зацвърчи и залейте отгоре, така че да запечати. Затворете с капачка.
След 48 часа можете да отворите. След отваряне изяжте до седмица, като можете да сервирате като салата, мезенце или гарнитура към печено месо.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ