Мариновано филе от сьомга
Домашно мезе от осолена сурова сьомга.
Тази солена риба е традиционно руско мезе за водка. Можете да я използвате като добавка към пресни листни салати или да й се насладите като предястие. Доста е соленичка, затова си трябва компанията на хубава напитка за преглъщане. Добре е да си намерите качествена риба, защото се яде в суров вариант и е нужно да сте сигурни, че филето не е развалено. В хладилник ще издържи до 5 дни след направата.
Необходими продукти:
- 1 кг филе от сьомга
- 2 с.л. сол
- 1 с.л. захар
- сокът на половин лимон
- 1/3 ч.л. бял пипер (смлян)
- 1 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
1. Филето от сьомга почистете идеално от кожата и костиците.
2. Смесете захарта, солта и пипера с лимоновия сок и бъркайте докато захарта и солта се разтворят. Добавете и зехтина и разбъркайте.
3. Обтрийте хубаво филетата с маринатата и ги подредете в тава. Захлупете с капак и дръжте 4 часа на стайна температура (20 радуса)
4. Обърнете филетата, претрийте ги пак с подправките, които са се отцедили на дъното или изтичат от месото и ги върнете обратно в тенджерата. Захлупете с капак и приберете в хладилник.
5. След 16 часа рибата е готова за консумация.
Наздраве!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ