Домашни кифлички с масло и извара
Кифлички с домашно тесто и плънка от извара и ванилия.
Необходими продукти:
- 250 мл мляко
- 110 г масло
- 1 белтък
- 30 г захар
- 1 ч.л. сол
- 1,5 ч.л. суха мая
- 500 г брашно (плюс още за премесването)
- олио
- 250 г извара + 2 с.л. захар + ванилия
- 1 жълтък + 1 с.л. вода
- пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Разтопете маслото и го поохладете без да се стяга. Просто не трябва да е вряло. Млякото стоплете до телесна температура.
2. В купа изсипете млякото и маслото, добавете белтъка и разбъркайте. Прибавете захарта, солта, маята и разбъркайте отново.
3. Добавете половината от брашното към мокрите съставки и бъркайте докато се абсорбира. После изсипете и останалата част и продължете да бъркате докато се получи тесто.
4. Набрашнете щедро плот, прехвърлете сместа и замесете тесто. Ще глътне доста брашно - може да стигне дори до 50 грама. Идеята е да се получи гладко и нелепнещо тесто.
5. Намажете с олио дъното и стените на купа. Прехвърлете тестото в нея и го намажете с олио и отгоре. Така няма да хване коричка.
6. Покрийте купата със стреч фолио и приберете във фурната, загрята на 50 градуса. Оставете така за 30 минути.
7. Извадете тестото, премесете и оформете дебел фитил. Него разделете на 2 части, оформете на по-малки фитили и всеки от тях нарежете на 5 еднакви части.
8. Разточвайте всяка от топчиците на овал - повече дълъг, отколкото широк. С остър нож направете прорези в овала от средата към единия край по дължина.
9. Изварата разбъркайте със захарта и ванилията. Гребвайте от изварата, слагайте в ненарязаната част и прехлупвайте. След това завивайте на руло. Огънете краищата на рулото, за да заприлича на кифличка. Така ще има красива и апетитна коричка.
10. Редете готовите кифлички с отстояние в тава, застлана с хартия за печене. Отгоре намажете с разбъркан жълтък с вода. Покрийте с кърпа и оставете в топла стая да втасват 25 минути. През това време можете да си направите и втората тава с кифлички.
11. Печете втасалите кифли в предварително загрята фурна на 180 градуса без вентилатор. Между 15 и 20 минути ще са готови - щом видите апетитната златна коричка, значи са готови. Извадете една за проба.
12. Преди поднасяне можете да поръсите с пудра захар през цедка.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ