Мариновани печени чушки
Печени чушки с оцет, копър и чесън.
Необходими продукти:
- 12 червени сладки чушки (сочни)
- 60 мл балсамов оцет
- 60 мл лимонов сок
- 60 мл зехтин
- 20 зърна черен пипер
- 1 с.л. сол (може и едра)
- 1 ч.л. захар
- 1 глава (около 12 скилидки) чесън
- прясна подправка - копър, магданоз, босилек или друга по избор
Начин на приготвяне:
1. Чушките измийте, подсушете и подредете на решетката на предварително загрята фурна на 200 градуса за 20 минути. Сложете си отдолу тава, за не покапе и да направи беля. Изпечените и все още горещи чушки съберете на куп и увийте във вестник. Него пък пъхнете в найлонов плик и увийте добре, за да се запарят. След половин час внимателно обелете чушките и почистете от семките. Можете да разделите всяка чушка на 2-3 ленти по дължина за по-лесно почистване на семките. Можете да мариновате и чушките с все дръжките и семките, за да бъдат цели и по-представителни.
* Важно е при разрязването на чушките да съберете изтичащата от тях вода или колкото е възможно повече от нея. Тя прави маринатата божествена.
2. Докато чушките се пекат пригответе маринатата. В хаванче счукайте заедно солта, захарта и черния пипер. След това изсипете сухите подправки при чушковата вода и добавете оцета, зехтина и лимоновия сок. Разбъркайте много добре.
3. Чесъна обелете и нарежете всяка скилидка на 4 парчета по дължина. Можете леко да приплескате с ножа, за да освободи още по-силни аромати. Прясната подправка наситнете.
4. Сглобете салатата като в купа сипете част от маринатата, после подредите ред чушки, след това пуснете от чесъна и прясната подправка, после заливате отново с марината, пак чушки и така докато завършите с марината.
5. Приберете в хладилник като захлупите съда, за да не омирише на чесънче всичко наоколо. 20-тина минути преди сервиране извадете от хладилника, за да се отпусне на стайна температура.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ