Маринара с печен домат
Пикантен сос за вегетариански спагети с много домати.
Необходими продукти:
- 2 консерви от 800 г цели италиански домати
- 3 до 5 цели пресни домата, разполовени и почистени от семената
- 3 скилидки счукан пресен чесън
- 3 с.л. зехтин extra virgin
- 1/4 ч.ч. нарязан на кубчета жълт лук
- 1 с.л. прясно счукан риган или 2 ч.л. сушен
- 4 листа босилек, нарязани
- щипка едро смляно червено чили (по желание)
- сол и смлян черен пипер на вкус
- ¼ ч.ч. зехтин extra virgin (за завършване на соса)
Начин на приготвяне:
1. Препечете пресните домати на открит огън или барбекю, докато кожата им почернее. Свалете от огъня и заделете.
2. Сложете 3 с.л. зехтин в тенджерка и загрейте на среден огън.
3. Прибавете лука и щипка сол и сотирайте за 2 мин. Прибавете чесъна и продължете да сотирате за 2 мин.
4. Прибавете доматите (от консервата и печените) и подправките, намалете огъня до средно слаб и оставете да къкри 20 мин. като разбърквате от време на време, за да не загори.
5. Пюрирайте соса в кухненски робот или блендер и върнете в тенджерката. Продължете да готвите, докато достигнете желаната гъстота.
6. Когато сосът се сгъсти, свалете от огъня и овкусете със сол и пипер.
7. Добавете ¼ ч.ч. зехтин extra virgin бавно, така че да се получи желаният вкус. Проверете подправките и поднесете върху топла паста.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ