Мандраджийски кюфтета с винен сос и кашкавал
Печени кюфтета в доматен сос с вино, захлупени с коричка от кашкавал и сирене.
Рецептата за Кюфтета по мандраджийски е част от българската кулинарна култура, запаметена и в наръчнник за готвене от миналия век. Ястието представлява кюфтета яхния, като топчетата от кайма се готвят в лучено-доматен сос с вино и се запичат на фурна под завивка от кашкавал и бяло сирене. Как точно се прави всичко това - показва Иван Звездев.
Първо се прави сосът. В сгорещено олио се запържва наситнен лук и нарязани на парчета печени чушки. Налива се вино и се готви до редуциране. Добавят се домати от консерва, стабилизира се киселинноста с малко захар и се оставя да къкри. После се подправя със сол и наситнен магданоз. Готовият сос се пюрира.
Каймата се замесва с яйце, накиснат хляб, лук и подправки. От сместа се оформят плоски кюфтета и се редят в намаслена тавичка. Заливат се със соса. Отгоре се поръсват с рендосани сирене и кашкавал и се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ