Макови бисквити от извара с масло
Домашни сладки с маково семе, масло и извара.
Необходими продукти:
- 250 г извара
- щипка сол
- 1 яйце
- 80 г захар
- 100 г меко масло
- 1-1,5 с.л. маково семе
- 250 г брашно + още за премесването
- 1 ч.л. бакпулвер
Начин на приготвяне:
1. Маслото оставете в топла стая, за да се отпусне добре.
2. Изварата изсипете в купа, добавете щипка сол, захарта, маслото и чукнете 1 яйце.
3. С пасатор смелете на еднороден крем.
4. Пресейте отгоре брашното с бакпулвера, добавете маковото семе и с ръка замесете меко и лепкаво тесто.
5. Прехвърлете тестото от купата върху щедро намаслен плот и замесете докато спре да се лепи. Добавяйте още брашно при необходимост.
6. Разточете на кора с дебелина 1,5 см. Може и по-дебели, ако ви харесват. Ако пък тестото е прекалено меко, приберете за 10 минути в хладилник, за да се стегне маслото.
7. С формички за сладки или отвора на чаша изрежете бисквити и ги подредете с отстояние в тава, застлана с хартия за печене.
8. Пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 15 минути. След изваждане от печката изчакайте няколко минути да се охалдят.
9. Хапнете с чаша кафе или чай, насладете се за сутрешна или следобедна закуска, междинно прихапване или вечерна глезория с чаша червено вино за десерт.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ