Макарони с водка, домати, бекон и сметана
Паста пене с водка и бекон в доматено-сметанов сос.
Необходими продукти:
- 2 л вода
- 1 ч.л. сол
- 400 г паста пене или други макарони по избор
- 100 г бекон на ленти
- 1/2 глава лук
- 3 скилидки чесън
- 800 мл консерва нарязани домати в доматен сос
- 125 мл водка
- 2-3 стръка босилек (само листата)
- листата на клонка розмарин
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1/2 ч.л. лют пипер
- 200 мл заквасена сметана
- 30 г настърган пармезан + сол на вкус
- пармезан и босилек за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Наситнете лука и бекона. Намачкайте чесъна или си го пргответе за пресиране. Сгорещете на умерен огън голям тиган или тенджера с незалепващо покритие и запържете бекона на сухо за три минути. Добавете лука, гответе още 2 минути, а след това добавете чесъна и гответе минутка.
2. Залейте с доматите и изчакайте да кипне. През това време на съседен котлон сипете водата за варенето на пастата (2 литра) в тенджера и кипнете. Когато заври, разтворете 1 ч.л. сол и добавете макароните. Варете според описанието на опаковката.
3. В кипналия доматен сос налейте водката и добавете наситнените листа босилек и розмарин. Оставете да къкри 10 минути.
4. Добавете към соса сметаната, пармезана и посолете при необходимост. Оставете да заври.
5. През това време отцедете макароните от водата на варенето. Прибавете ги в съда със запръжката и гответе 2 минути като спрете котлона и разбърквате нежно ястието.
6. Прехвърлете в индивидуални порции и поднесете с листенца пресен босилек и поръска от рендосан пармезан.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ