Кюфтета от дроб със зеленчуци
Кюфтета от телешки черен дроб с яйца, моркови и лук.
Необходими продукти:
- 1 кг телешки черен дроб
- 2 с.л. с връх царевично нишесте
- 1 глава лук
- 1 морков
- 4 с.л. олио
- 2 яйца
- 1 ч.л. сол
- черен пипер на вкус
- зеленчуци за сервиране
Начин на приготвяне:
1. Телешкия дроб оставете на стайна температура и след това започнете да режете на парчета, които да почиствате добре от ципи и жилки, а после да режете на ситно - трябва да стане почти на кайма, но не опитвайте с чопър или месомелачка, защото ще се нарани текстурата на месото и ще се промени вкусът. Ще ви отнеме 10-15 минути нарязване, ала си заслужава.
2. Готовия наситнен дроб изсипете в купа, добавете царевичното нишесте и разбъркайте. Приберете в хладилник за 30 минути.
3. През това време наситнете лука и рендосайте моркова. Сгорещете 2 сл. олио в тиган, запържете за минута лука, добавете моркова и гответе още 3 минути.
4. Разбийте яйцата в купичка, излейте ги при дроба, добавете сол и пипер, разбъркайте, изсипете съдържанието на тигана и разбъркайте отново.
5. Намажете тиган с незалепващо покритие с 1 с.л. олио и с голяма лъжица или малък черпак изсипете част от сместа в него. Трябва да стане тънко сплескано кюфте. Печете по 3 минути от страна на умерен към слаб огън. От това количество се получават 6-8 кюфтета.
6. Поднесете готовите кюфтенца с гарнитура от свежи зеленчуци и майонезен или чеснов сос по желание.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ