Фегато ала Венециана (телешки дроб по венециански)
Телешки дроб с лук и масло.
Необходими продукти:
- 500 г телешки дроб нарязан на тънки филийки
- 5-6 глави лук, нарязани на тънки ленти
- 3 с.л. масло
- зехтин
- сол
- 1/3 ч. червено вино
- балсамов оцет
Начин на приготвяне:
1. Разтопете 2 с.л. масло в голям тиган с малко олио на слаб огън. Прибавете лука и задушавайте около 45 мин. или час. Разбърквайте на всеки няколко минути. Когато е почти готов, осолете на вкус. Трябва да е омекнал, но не и да е покафенял.
2. В друг тиган сипете малко зехтин и усилете котлона на средна/средновисока температура. Сложете парчетата дроб с малко сол. Не гответе прекалено дълго - само до златисто. Слагайте парчетата отделно, като ако е необходимо добавяйте зехтин.
3. Сложете дроба в лука и го покрийте да стои топъл.
4. Прибавете виното и последната лъжица масло в тигана, като остъргвате всички залепнало по него и течността се изпари наполовина. Сипете този сос при лука и дроба и овкусете щедро с балсамов оцет на вкус. Лукът трябва хубаво да се слее със соса. Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ