Макаронена салата с печено цвекло
Салата с макарони, лук и зеленчуци.
Необходими продукти:
- 2 с.л. зехтин
- 1 с.л. масло
- 1 стрък праз лук, нарязан на кръгчета
- 3 бр. цвекло, нарязано на филии
- 2 ½ ч.ч. макарони ротини (шарени; или други по избор)
- 2 скилидки чесън, накълцани
- 2 ч.л. розмарин, накълцан
- 2 с.л. магданоз, накълцан
- морска сол за готвене
Начин на приготвяне:
1. Сложете в един съд нарязаното цвекло, 1 с.л. зехтин и розмарина. Посолете леко. Печете в предварително загрята до 200°С фурна за 15-18 мин.
2. Докато цвеклото се пече, изсипете маслото и останалия зехтин в голям тиган и го сложете на котлона. Добавете праза. Покрийте с капак и оставете на огъня, докато лукът омекне и започне да покафенява (близо 20 мин.). Разбивайте от време на време, за да не залепне.
3. Междувременно сложете на котлона да се вари тенджера с подсолена вода. Изсипете макароните и ги сварете според указанията на опаковката. Изцедете ги и ги оставете настрана.
4. Когато цвеклото, празът и макароните са готови, разбъркайте ги заедно. Добавете останалия розмарин, чесън и магданоз и разбъркайте хубаво. Посолете на вкус.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ