Лятна салата от краставица с киноа и мента
Различно табуле с киноа и авокадо, краставици и зелени чушки. Диетична салата от киноа в зелено.
Необходими продукти:
- листата на 6 стръка мента
- листата на връзка магданоз
- 3-4 стръка пресен лук
- 2 краставици
- 2 зелени чушки
- 1 голямо авокадо
- 200 г киноа + 400 мл вода
- 1/2 лимон - сокът му
- сол на вкус - около 1 ч.л. с връх
- 5 с.л. студено пресован зехтин
Начин на приготвяне:
1. Измийте киноата в цедка, след това прехвърлете в касерола или по-малка тенджера и залейте с водата. Кипнете на умерен към силен огън, а след това намалете на умерен към слаб и оставете да ври 15-20 минути докато зърната се разпукат и абсорбират водата.
2. През това време направете останалите компоненти на салатата. Започнете с чушките - почистете, нарежете на тънки надлъжни лентички, а след това на много ситни кубчета. Тази салата става наистина вкусна, ако търпеливо наситните добре продуктите. Нарязани на големи парчета не носят същото удоволствие при хапване.
3. Кубченцата чушка изсипете в купа и продължете с рязането. Следват магданозът и ментата, после пресният лук, след това краставиците. Чак на финала е авокадото, за да не потъмнее.
4. Сварените зърна киноа също добавете в салатата, но изчакайте леко да се охладят, за да не сготвят свежите съставки.
5. Когато всичко е събрано заедно, залейте с лимоновия сок, овкусете със сол и завършете със зехтин. Разбъркайте много внимателно от дъното към повърхността и опитайте на соленост.
6. Ако всичко е наред, приберете в хладилника за 10 минути да дръпне хлад. Не дръжте прекалено дълго преди сервиране, за да не потъмнее авокадото и да не пусне вода краставицата. Ястието е приятно, поднесено с бяло вино.
Източник: YouTube/Schnelle Rezepte
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ