Лъвска торта с вишни
Торта с плодове, шоколад и сметана.
Необходими продукти:
- 4 яйца
- 4 лъжици вода със стайна температура
- 125 грама захар
- 10 грама ванилия
- 100 грама бяло брашно
- 30 грама какао на прах
- 100 грама царевично нишесте
- 9 грама сода бикарбонат
- 750 мл бита сметана за шоколадовия крем
- 100 мл бита сметана за жълтия крем
- 300 грама шоколад за сладкиши
- 2 супена лъжица захар за вишневия сироп
- 500 грама вишни от компот
- 40 грама царевично нишесте
- за шоколадовата фигура
- 100 грама шоколад за сладкиши
- 1 супена лъжица масло
Начин на приготвяне:
Предварителна подготовка.
1. Сипете 750 мл сметана и сладкарския шоколад в дълбок топлоустойчив съд, включете котлона на умерен огън, поставете и периодично разбърквайте. Когато шоколадът започне да се топи, започнете да бъркате с електрически миксер.
2. Малко преди сместа да заври, спрете да бъркате с миксера, оставете я да поври около 2 минути и я махнете от котлона. Оставете я настрани да изстине и след това я сложете в хладилник за през нощта.
Същинската работа:
1. На следващия ден вземете яйцата и разделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците добре с миксера.
2. Към жълтъците добавете захар, ванилия и вода. Разбъркайте добре с миксера.
3. В отделна купа смесете брашното, какаото на прах, царевичното нишесте и содата бикарбонат. Добавете тази суха смес към сместа с жълтъците и разбийте добре с електрическия миксер. Бавно и постепенно с разбъркване добавете и разбитите белтъци.
4. Намажете с мазнина кръгла тава с диаметър около 26 см и поръсете дъното й с малко брашно. Изсипете готовата смес в тавата и печете около 30 минути в предварително загрята фурна с температура 180 градуса.
5. След като блатът се опече, оставете го да изстине и го разделете на 3 равни пласта.
6. Изцедете вишните в дълбок съд.
7. В друг съд смесете царевично нишесте с малко сироп от вишневия компот.
8. Сипете в подходящ съд останалия компот без плодовете и го сложете върху котлона. Малко преди да заври изсипете сместа с нишестето и разбъркайте добре. Добавете и захар и бъркайте докато сместа заври. Махнете от огъня и оставете да изстине за няколко минути.
9. Добавете изцедените вишни и разбъркайте добре. Изсипете течността с вишните върху най-долния пласт на тортата, така че да се напои равномерно. Покрийте го с втория пласт на блата.
10. Извадете шоколадовия крем, който сте приготвили предишната вечер от хладилника. Разбъркайте добре с миксера докато сместа се сгъсти добре. Покрийте равномерно с шоколадовата смес втория пласт на блата, а отгоре сложете третия блат.
11. За шоколадовия лъв разтопете шоколад и масло и изсипвайки внимателно от сместа върху хартия за печене, така че да оформите лъвска глава. Оставете в хладилника докато шоколадът се втвърди.
12. Пригответе си около 100 мл бита сметана и по желание я оцветете в жълто.
13. Извадете шоколадовия лъв от хладилника и го поставете върху тортата. Запълнете празнините с битата сметана, както и с шоколадов крем.
14. Декорирайте тортата отстрани с останалата шоколадова смес.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ