Лозови сарми с пилешко
Сармички с лозови листа и плънка от пилешка кайма и ориз.
Необходими продукти:
- 600 грама мляно пилешко месо
- 2 глави лук
- 5 с.л. ориз
- сол и черен пипер на вкус
- лозови листа
- 100 мл заквасена сметана
- вода
- кисело мляко за поднасяне по желание
Начин на приготвяне:
1. Кипнете ориза и го оставете да поври, но не и да се развари.
2. Нарежете лука на ситно и го смесете с пилешката кайма, сол и пипер. Запържете.
3. Отцедете ориза от водата и го прибавете в запръжката. Размешайте добре.
4. Пригответе си тенджера, в която ще варите сармите. Взимайте по едно от лозовите листа, слагайте му по 1 лъжица от плънката и го увивайте хубаво. След това редете плътно, за да не се развият сармичките. Ако прецените, че е нужно, вържете с конец. Редете една до друга в съда, за да се придържат взаимно. Ако ви останат листа, подредете ги най-отгоре върху сармите.
5. Смесете сметаната с вода, разбъркайте и залейте сармите. Течността трябва да е един пръст над ястието. Ако е по-малко - долейте още вода.
6. Похлупете с обърната чиния, за да придържа пилешките сармички. Варете на умерен огън 50-60 минути.
7. Поднесете със заквасена сметана или ако желаете ястието да е по-леко - с кисело мляко.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ