Лимонов кекс с плодове
Соден кекс с шоколадова глазура и лимонов аромат.
Необходими продукти:
- 400 г брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 0,5 ч.л. сода
- 120 мл сметана
- 120 г кисело мляко
- 2 яйца
- 200 г захар
- 1-2 пакета ванилова захар или есенция
- 75 мл олио
- 1 лимон (с ядлива кора)
- 250 г плодове по избор (аз използвам вишни, но доста време отнема да се почистят от костилките)
За заливката:
- 50 г млечен шоколад
- 40 г масло
Начин на приготвяне:
1. С миксер разбийте яйцата със захарта.
2. Добавете към тях сметаната и киселото мляко, в което предварително сте погасили содата.
3. Добавете олиото, лимоновия сок и лимоновата кора.
4. Изсипвайте на няколко пъти в сместа брашното, което предварително сте пресяли с бакпулвера.
5. Добавете плодовете. Опитайте с грозде без семки, парчета ягоди, цели малини, боровинки, круша.
6. Намаслете кръгла формичка за кексове с дупка и изсипете вътре тестото.
7. Печете на 180 градуса до готовност - около 45 минути, като след 35-атата вече можете да отваряте фурната, за да проверите дали сладкишът е готов.
8. Разтопете на водна баня шоколада с маслото за заливката.
9. Щом кексът се охлади, извадете от формичхата, пренесете върху решетка и внимателно глазирайте с масления шоколад.
Да ви е сладко!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ