Летен кекс с череши и масло
Плодов кекс за лятото с аромат на ром и свежи череши.
Необходими продукти:
- 1-2 чаши брашно в зависимост от това колко искате да е гъста сместа
- 1 чаша захар
- 2-3 чаши череши
- 250 грама масло
- 5 яйца
- 2 ампули есенция ром
- 100 грама стафиди
- 1 пакетче бакплувер
- 4 малки пакетчета ванилова захар на д-р Йоткер
- 2 с.л. ванилова пудра захар за поръсване
- 2 с.л. олио за намазняване на съда за печене на кекса
Начин на приготвяне:
Накиснете с малко вода стафидите с двете ампули ром.
Разбийте с миксер маслото и захарта. Маслото ви трябва да е със стайна температура.
Добавете към маслото, брашното, жълтъците, бакплувера, ваниловата захар и накиснатите стафиди с есенцията ром.
След като сместа е добре разбъркана, я оставете настрана и най-добре в буркан разбийте 5-те белтъка на яйцата. За да станат по-бързо белтъците, преди разбиване с миксера ги оставете за 10 мин във фризера.
Добавете готовите белтъци внимателно към останалите продукти, които сте разбъркали с миксера. Без миксера, а с подходяща голяма лъжица, внимателно разбъркайте сместа за кекса.
Готовата смес изсипете в подходяща за печене форма, като предварително сте намазнали формата с олио и сте я набрашнили, за да не залепне кекса по нея.
Подредете черешите, на които сте махнали костилките върху кекса. Ако сместа ви е по-мека, при бухването на кекса, те ще потънат в него и ще се разпределят във вътрешността му. Ако сместа е по-твърда, наредените отгоре плодове, няма да потънат много.
Печете кекса в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20 минути и още 20-30 минути на 150 градуса или до готовност. За да не спрете процеса на бухване на тестото докато се пече, в никакъв случай не отваряйте фурната.
Готовия и изстинал кекс поръсете с ванилова пудра захар.
Добър апетит!
Хранителни стойности и лечебни свойства на черешите
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Черешите са богати на флавоноиди - като важните за имунитета антоцианини. Съдържат и кверцетин - силно противовъз-палително вещество, облекчаващо болката в ставите и предпазващо от очни заболявания. Черешите са богат естествен източник на елагова киселина, която има антиканцерогенни свойства, и на витамин С, който подпомага производството на колаген, поддържа здравия вид на кожата и косата и успешно се бори с вирусите и бактериите.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ