Лесно цяло пържено пиле на тиган
Пържено пиле с доматен сос с чесън и босилек.
Необходими продукти:
- 1 цяло неголямо пиле
- сол и пипер
- 2-3 с.л. растителна мазнина
- олио
- листа магданоз
- 200 мл доматен сос или кетчуп
- 1 ч.л. сладък червен пипер
- 1 ч.л. сух босилек
- 4-6 скилидки чесън
Начин на приготвяне:
1. Пилето разрежете с остър нож през средата на гърдите заедно с костта от шията към трътката. След това го разтворете на пеперуда.
2. Поставете с корема надолу върху дъска, покрийте със стреч фолио и начукайте, за да се изтъни.
3. Поръсете със сол и пипер и покапете с мазнина двустранно и обтрийте хубаво. Оставете да се маринова така за 15 минути.
4. Сипете в голям тиган олио колкото да покрива дъното. Сгорещете на умерен огън и сложете пилето с кожата надолу. Върху него поставете 1-2 листа хартия за печене, а след това въхру тях - тенджера, пълна с вода, за да натиска птицата към тигана. Оставете така за 15 минути. След това обърнете и гответе още 15 минути като пак натиснете с хартия и тенджера. Можете да използвате голям камък, ако имате.
5. Докато чакате птицата да се сгови, направете соса. Изсипете в купичка доматеното пюре и добавете червен пипер, сух босилек, намачкан чесън и наситнени листа магданоз. Разбъркайте.
6. Готовото пиле намажете двустранно със соса и сервирайте с остатъка от соса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ