Регистрация

Лесно домашно тесто за пици, питки и соленки

Лесно домашно тесто за пици, питки и соленки
Средно   |   Порции 1-8   |   Видяна: 13783

И да не можете да месите, тук няма къде да объркате.

Оцени рецептата
Любима рецепта

От тези пропорции правя три двойни пици, десет малки кренвиршки или една хубава питка с плънка от сиренце, кашкавал, кайма и каквото още ви хрумне.

Необходими продукти:

  • 600 г брашно
  • 150 мл прясно мляко
  • 100 г масло
  • 1 с.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 2 яйца
  • 1 пакет суха мая
  • вода
  • олио

Начин на приготвяне:

1. Затоплете млякото на 36-40 градуса – като го пипнете с пръст трябва да усетите, че е малко по-топло от кожата ви. В никакъв случай не бива да ви пари или да ви се струва хладно.

2. Изсипете в него пакета мая, без да се притеснявате, че пише, че е за килограм брашно. Така тестото ще повдигне капака на съдинката при втасване и ще „оживее“.

3. Добавете към маята - захарта - и оставете за 5-10 мин. да шупне.

4. През това време смесете брашното със солта и разтопете маслото докато стане течно.

5. Изсипете всичко в купата при брашното, добавете яйцата и замесете. Ако е нужно – добавете още вода.

6. Когато тестото спре да ви се лепи по пръстите, месете още 5 мин., след това го намажете обилно с олио и го оставете да втасва за 45 мин., в широк съд, покрито с хавлиена кърпа и капак. Добре е да бъде на топло място място, защото иначе процесът ще се забави или няма да протече. Ще се изумите колко голямо ще стане.

7. Махнете кърпата и капака и премесете тестото отново. Оставете за още 10-15 мин. да почине и го разточете на избраните от вас формички. Знайте, че при печене отново ще набъбне, но изделията от него са особено пухкави.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 1.20 ч.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта