Лесно домашно тесто за пици, питки и соленки
И да не можете да месите, тук няма къде да объркате.
От тези пропорции правя три двойни пици, десет малки кренвиршки или една хубава питка с плънка от сиренце, кашкавал, кайма и каквото още ви хрумне.
Необходими продукти:
- 600 г брашно
- 150 мл прясно мляко
- 100 г масло
- 1 с.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 2 яйца
- 1 пакет суха мая
- вода
- олио
Начин на приготвяне:
1. Затоплете млякото на 36-40 градуса – като го пипнете с пръст трябва да усетите, че е малко по-топло от кожата ви. В никакъв случай не бива да ви пари или да ви се струва хладно.
2. Изсипете в него пакета мая, без да се притеснявате, че пише, че е за килограм брашно. Така тестото ще повдигне капака на съдинката при втасване и ще „оживее“.
3. Добавете към маята - захарта - и оставете за 5-10 мин. да шупне.
4. През това време смесете брашното със солта и разтопете маслото докато стане течно.
5. Изсипете всичко в купата при брашното, добавете яйцата и замесете. Ако е нужно – добавете още вода.
6. Когато тестото спре да ви се лепи по пръстите, месете още 5 мин., след това го намажете обилно с олио и го оставете да втасва за 45 мин., в широк съд, покрито с хавлиена кърпа и капак. Добре е да бъде на топло място място, защото иначе процесът ще се забави или няма да протече. Ще се изумите колко голямо ще стане.
7. Махнете кърпата и капака и премесете тестото отново. Оставете за още 10-15 мин. да почине и го разточете на избраните от вас формички. Знайте, че при печене отново ще набъбне, но изделията от него са особено пухкави.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ