Домашна семейна пица с гъби, месо и зеленчуци
Пица с домашно тесто, кренвирши, яйца, лук и домати.
Необходими продукти:
За тестото:
- 1 и 1/2 ч.ч. бяло брашно
- 1/2 ч.ч. топла вода
- 1/2 суха мая
- 1/4 ч.л. сол
- 2/3 с.л. захар
- 1 с.л. олио
За топинга:
- 2-3 кренвирша (или 200-300 г месо по ваш избор)
- 2-3 яйца
- 2-3 домата
- 1 малка глава лук
- 350 г гъби
- 1 червена чушка
- 1 зелена чушка
- 250 г кашкавал
- доматено пюре
- риган
- чубрица
- босилек
Начин на приготвяне:
Пицата, която се получава, е голяма, така че спокойно ще стигне за трима души или двама силно прегладнели лакомника.
1. Изсипете маята в топлата вода и оставете за 5-7 мин.
2. Смесете в купа брашното, солта, олиото и захарта, изсипете маята и замесете тесто.
3. Направете го на топка, намажете повърхността му с олио и го оставете да втаса на топло място между ½ и 1 час.
4. През това време нарежете гъбите на тънки полумесеци, доматите – на кръгчета, лука и чушките – на шайби, кренвиршите – на малки кубчета, а кашкавала – настържете.
5. Когато тестото втаса, разточете го възможно най-тънко и го поставете в голяма кръгла тава или дървена плоча за печене на пици, като предварително сте намазнили съда.
6. Намажете го с доматено пюре, поръсете с риган, чубрица и босилек. Отгоре разпределете първо чушките, след това лука, после кренвиршите (месото), гъбите и накрая – доматите. Поръсете отново с подправки.
7. Оставете да се пече в предварително загрята фурна на 220 С за 15-20 мин. докато тестото се позапече в крайщата.
8. Малко преди да извадите, чукнете яйцата върху пицата. Когато се изпекат – извадете я от фурната и поръсете с кашкавала.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ