Лесна домашна торта за начинаещи
Сладкиш със сиропиран в масло блат и покривка от бита сметана.
Необходими продукти:
За блата:
- 15 г масло
- 3 яйца
- 1 ч.ч. захар
- 1 ч.л. сода, погасена в оцет
- 1 ч.ч. брашно
- 2 с.л. какао
- 50 мл мляко
За сиропа:
- 300 г масло
- 1,5 ч.ч. захар
- 3 с.л. царевично нишесте
- сока и кората на 1 лимон
За топинга:
- 400 мл животинска сметана
- 150 г пудра захар
- плодове по избор за украса
- лимонов сок за запазване свежестта на плодовете
Начин на приготвяне:
1. Разбийте яйцата за блата със захарта, добавете какаото, огасената сода, маслото на стайна температура и млякото и бъркайте до пълна хомогенност. Накрая постепенно вкарайте и брашното в тестото. Намаслете кръгла тава и след това набрашнете. Изсипете вътре сместа и печете на 180 градуса до готовност. Отнема около 35 минути.
2. Стрийте маслото със захарта докато се образуват маслени трохи. Направете на рядка каша с вода царевиното нишесте и добавете в него маслената смес. Изсипете лимоновия сок и добавете лимоновата кора. Разбъркайте хубаво. След като блата се охлади, го надупчете с вилица и сиропирайте със сместа.
3. Разбийте сметаната до гъста и гладка пяна. Постепенно вкарайте в нея пудра захарта, като захарта разбърквате с лъжица, а не с миксер, за да не се спиха сметаната.
4. Намажете тортата със сметановия крем и оставете в хладилник да се стегне.
5. Плодовете намажете с лимонов сок и подредете върху тортата.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ