Лаврак с домати, тиквички и доматен сос
Пълнен лаврак със зеленчуци, поднесен със сос от домати и босилек.
Необходими продукти:
- 2 лаврака
- сол, пипер и риган
- 4 с.л. зехтин
- 2 домата
- 1 тиквичка
- 1 лимон
За соса:
- 4 домата
- 1 глава лук
- 4 скилидки чесън
- 8 листа босилек
- сол и пипер
- 3 с.л. олио
Начин на приготвяне:
1. Рибите почистете добре и обтрийте със сол, пипер и риган.
2. Доматите и тиквиките измийте добре и нарежете на кръгчета. Махнете външната кора на лимона и също нарежете на шайби.
3. Овкусете доматите и тиквичките със сол и пипер. Покапете с малко зехтин и подредете в корема на рибата. Бутнете вътре по 1-2 шайби лимон.
4. Сложете рибите в тава покапете отгоре със зехтин и завийте с алуминиево фолио. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20 минути. Развийте фолиото и допечете за още 10 мин. на 180 градуса.
5. Докато рибата се готви, наситнете лука за соса и го запържете в сгорещено олио. Доматите обелете и рендосайте. Отцедете от водата и прибавете при лука. Сложете 1-2 щипки захар за регулиране на киселинността. Гответе на умерен огън до редуциране на соса.
6. Махнете от огъня, овкусете със сол и пипер и добавете намачкания на паста чесън и силно наситнените листенца босилек.
7. Поднесете рибата със соса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ