Регистрация

Гебжалия - хапки от кашкавал с мента и млечен сос

Гебжалия - хапки от кашкавал с мента и млечен сос
Средно   |   Порции 3-4   |   Видяна: 1502

Кашкавалени рулца с билки по грузински.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 500 г кашкавал (или жълто твърдо сирене, което се разтапя при термична бработка)
  • 30 г прясна мента
  • сол
  • 600 мл мляко
  • 150 г извара
  • нар или листа мента за украса

Начин на приготвяне:

1. Кашкавала нарежете на големи кубчета.

2. Подгрейте млякото под точката на кипене. Трябва да остане така, затова дръжте котлона на най-слаба степен и, ако се наложи, изключвайте.

3. Пуснете кашкавала в подгрятото мляко и разбъркайте няколо минути на огъня. После захлупете под капак, спрете котлона и оставете тенджерата върху него.

4. С решетъчна лъжица изгребете в купа кашкавала, който трябва да се е рзтопил. Прехвърлете върху плот и разстелете на кора.

5. Листата мента наситнете и счукайте в хаванче със сол. Добавете 1 с.л. вода и разбъркайте.

6. Намажете кората кашкавал с ментата и завийте на руло. Намажете с 1 с.л. студена вода и със студен нож нарежете на хапки - охлювчета с дебелина около 2 см. Подредете в плато.

7. Останалото мляко смесете с изварата и добавете малко мента. Пюрирайте до получаването на хомогенен сос. Залейте с него кашкавалените рулца.

8. Украсете със семена нар или лстенца мента и поднесете като ордьовър. Това е традиционно ястие от грузинската кухня.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 35 мин.
Време за готвене: 35 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта