Кюфтета от тиквички със сирене
Хрупкаво предястие или гарнитура с пържени тиквички, лук и сирене.
Необходими продукти:
- 2 големи тиквички
- 3-4 стръка пресен чесън
- 3-4 стръка прясна мента
- ½ връзка пресен копър
- сол
- 2 яйца
- 200 гр сирене
- черен пипер на вкус
- 1 чаена лъжица кисело мляко
- щипка сода бикарбонат
- 3 супени лъжици брашно
- 150 мл олио (зехтин) за пържене
Начин на приготвяне:
Измиваме и рандосваме на едро тиквичките. Посоляваме ги и ги оставяме да пуснат сока си за 10-15 минути. Изстискваме ги много добре с ръце. Слагаме ги в дълбока купа. Добавяме в тях двете яйца, киселото мляко, разбито със содата, сиренето, ситно нарязаните копър, мента и стръкчета чесън. Наръсваме с черен пипер и сол на вкус. Всичко това разбъркваме добре. Накрая добавяме и малко по малко брашното, докато получим хомогенна смес с гъстота на кексово тесто, което да пада от лъжицата.
Загряваме олиото (зехтина) на средна до висока температура и слагаме лъжица след лъжица от сместта. Пържим като бухтички. По 2-3 минути от всяка страна. Получават се кюфтенца със златен загар. Изваждаме върху домакинска хартия, за оцеждане от излишната мазнина. Сервираме с кисело мляко, в което сме добавили ситно нарязани копър и чесън.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ