Кюфтета от пюрирани моркови
Вегетариански бургери от моркови с масло и жълтъци.
Необходими продукти:
- 1 кг моркови
- 20 г масло
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 150 мл мляко
- 6 с.л. царевично брашно
- 3 жълтъка
- 2-3 с.л. растителна мазнина
Начин на приготвяне:
1. Морковите нарежете на кръгчета с дебелина около 2 см.
2. Разтопете маслото в тенджера и сипете вътре морковите. Разбъркайте. Овкусете със сол и захар, налейте млякото и изчакайте да кипне на умерен към слаб огън. Захлупете с капак и оставете да се готви за 40 минути.
3. Поръсете царевичното брашно и разбърквайте 2-3 минути докато ястието е на котлона.
4. С пасатор за супи пюрирайте съдържанието на тенджерата. Дръпнете от котлона и оставете да се охлади леко. Добавете жълтъците и разбъркайте.
5. Ако имате ринг за плейтване, работете с него. Ако не разполагате с поредната кулинарна джаджа намокрете ръцете си. Застелете тава с хартия за печене.
6. Слагайте до половината на ринга от пюрето и натискайте с лъжица, за да се натъпче плътно. След това махайте ринга. Получава се красив бургер от моркови. Ако работите с ръце, събирайте в мокрите си длани от пюрето и го оформяйте на дебел шницел. Редете в тавата.
7. Сипете си раастителната мазнина в купичка и с четка намажете щедро морковените кюфтета.
8. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 15 минути оформените с ринг морковени кюфтета или за 12 минути направените с ръце шницели. Изчакайте да се охлади преди да отлепите от хартията. Направете го внимателно.
9. Сервирайте по желание с цедено кисело мляко с чесън и копър или заквасена сметана с чесън и копър. Може да бъде идеална гарнитура към меса и риба.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ