Кюфтета от боб
Смес от боб, яйца, хляб и подправки, направена на вкусни кюфтета.
Необходими продукти:
- консерва черен боб (изцеден и измит)
- 4 супени лъжици зехтин
- 1/3 чаша булгур
- 1 глава лук, нарязан
- 1 скилидка чесън, нарязан
- щипка червен пипер
- 1 чаена лъжица кимион
- 2 яйца, леко разбити
- 1 чаша стар хляб
- сол и пипер
- олио за пържене
Начин на приготвяне:
1. В малък тиган загрейте 2 супени лъжици зехтин на средна температура. Добавете булгура и бъркайте за около минута. Добавете 1/3 чаша вода и щипка сол и оставете да заври. Покрийте и оставете да къкри за около 15 минути.
2. В друг тиган загрейте останалата част от зехтина на средна температура. Добавете лука и го запържете, докато омекне. Добавете червеният пипер, кимиона и чесъна. Гответе още две минути и отстранете.
3. В кухненски робот разбийте половината от консервата с боб до степен на пюре. Преместете в по-голям съд. Смесете добре пюрето, останалата част от боба, булгура, пържения лук, яйцата, стария хляб, солата и пипера. От така приготвената смес, с ръка оформете кюфтета, като всяко едно обвийте в найлон и поставете в хладилник за около половин час преди готвене.
4. Загрейте олио в голям тиган на средно висока температура. Пържете кюфтетата за около 3 минути от всяка страна. Сервирайте върху листа от маруля.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ