Кюфтета на фурна без хляб
Печени домашни кюфтета с лук, яйце и много подправки.
Необходими продукти:
- 600 г кайма по ваш избор
- 1 яйце
- 3 глави лук
- връзка магданоз
- ½ ч.л. кимион
- 1/3 ч.л бял пипер (може и черен)
- 1 с.л. доматена салца (гъста; може и лютеница)
- 3 щипки сол
- ½ ч.л. червен пипер
- ½ ч.л. чубрица
- 3 щипки мащерка
- 1 щипка сода бикарбонат
- 2-3 щипки кориандър на прах по желание
- лют пипер по желание
- вода за потапяне на ръцете
Начин на приготвяне:
1. Нарежете лука и магданоза на ситно и в дълбока купа ги смесете с каймата, яйцето и подправките. Месете хубаво за няколко минути и оставете за 20 мин. да втаса.
2. Сипете си в купа хладка вода, преди да започнете да оформяте кюфтенцата. След всяко направено потапяйте ръцете си в нея – така каймата няма да лепне по дланите и пръстите ви.
3. Застелете тава с метално фолио, за да не ви се налага след това да се мъчите да я почистите. Пуснете фурната да се загрява на 250 градуса без вентилатор.
4. Оформете кюфтетата, като не ги правите абсолютно кръгли, а ги сплесквате, докато станат сравнително плоски – така ще се изпекат равномерно. Подреждайте ги върху фолиото в тавата.
5. Печете до готовност (около 25 мин. в зависимост от големината на сплесканите топченца) и се насладете на невероятния вкус на домашни приготвена „скара“ по здравословен начин.
6. Поднесете ги с резен лимон или лимонов сок, ако ви се струват мазнички. Можете да направите и любимия си сос за потапяне към тях. От содата вашите кюфтенца ще изглеждат кокетно бухнали.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ