Бобена салата с червен лук и магданоз
Гарнитура от боб с пресен магданоз и лук за студените дни.
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. боб по избор
- 1 голяма или 2 малки глави червен лук
- 1 връзка пресен магданоз
- 40 мл зехтин/олио
- 15 мл оцет
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Накиснете боба за една нощ във вода. Така ще се свари по-лесно.
2. На другия ден сварете боба, като изхвърлите първата вода 5 мин. след като е кипнала. Не подсолявайте докато се готви, защото зърната ще останат твърди и няма да уврат хубаво.
3. Отцедете боба от водата с помощта на гевгир и го изсипете в купа.
4. Нарежете на ситно лука и магданоза и ги прибавете към боба.
5. В метална чаша или малка паничка загрейте зехтина/олиото, докато стане готово в него да се пържи. След това залейте боба с врялата мазнина.
6. Добавете оцета и сол на вкус. Сервирайте.
Препоръки:
* Салатата е засищаща, така че ако не сте много гладни или сте на диета, можете да я ползвате и за основно. Освен това е прекрасна зимна гарнитура за мазни меса.
** Ако ще ползвате ястието за наяждане, изберете дребен сорт боб. Ако сте решили да послужи за салата или гарнитура, по-добре използвайте едрозърнест фасул.
*** Опитайте се да експериментирате с количеството на зехтина/олиото и оцета, за да се превърне салатата в типично за вашия вкус ястие. Не забравяйте да я опитате преди сервиране.
**** Ако искате салатата да е максимално здравословна, вместо загрятата мазнина, сипете в нея студен Extra virgin зехтин. Няма да е така вкусно, но здравето също е важно.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ