Кюфтета на тенджера с доматен сос
Задушени кюфтета в зеленчуков сос.
Необходими продукти:
- 600 г свинска кайма
- 600 г телешка кайма
- 150 г бисерен ориз
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. подправка за кайма
- 150 г лук
- 3 с.л. олио
- 120 г моркови (приблизителен грамаж - не е необходимо да сте абсолютно точни)
- 4 скилидки чесън + 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 800 мл доматено пюре или пюрирани домати в собствен или доматен сос
- 400 мл вода
Начин на приготвяне:
1. Смесете в купа свинската с телешката кайма. Измийте ориза под течаща вода и го добавете към мляното месо. Овкусете със сол и подправка за кайма и замесете. С мокри ръце оформете около 18 кръгли кюфтета и ги подредете в чиния.
2. Лука и морковаите наситнете. Сгорещете олиото в тенджера, запържете лука за 4 минути на умерен огън, добавете морковите и гответе още 3 минути при периодично мешане.
3. Добавете намачкания чесън, сол, пипер, захар и залейте с доматения сос и водата. Разбъркайте и кипнете.
4. Внимателно пуснете кюфтетата в соса и ги натиснете леко надолу, за да потънат. Нагласете огъня на слаб към умерен, сложете капак и оставете да се готви 40 минути.
5. Сервирайте кюфтетата със соса, по желание с листенца пресен магданоз за прелест и хляб, ако искате да се заситите наистина качествено.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ