Кус-кус с грах, мента и пилешки шишчета
Пилешки гърди с домати на скара и оригинална гарнитура.
Необходими продукти:
За кус-куса:
- 100 мл кус-кус
- 100 мл пилешки бульон
- шепа мента, нарязана
- шепа магданоз, нарязан
- 3 резена панчета, нарязана на кубчета
- шепа грах
- лимонов сок
- зехтин
За пилето:
- 1 бр. пилешки гърди, почистени и нарязани на хапки
- чери домати
- дървени шишчета
За маринатата:
- 1 скилидка чесън, фино нарязан
- 1 ч.л. суха люта подправка с кора от японски лимон (смес от смлян черен пипер, чилита и цитрусова кора)
- лимонов сок
- зехтин
- бял винен оцет
- сол и прясно смлян пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Смесете всички необходими за маринатата продукти в зехтин. Сложете нарязаното пилешко и оставете да се маринова в хладилника за поне 1 час.
2. Запържете панчетата в тиган с малко зехтин докато стане хрупкава. Отцедете олиото и го заделете в чашка за после. Заделете и хрупкавия бекон.
3. Набодете пилешкото на шишчетата, като редувате с чери доматите. Изпечете на скара или оребрен тиган, равномерно от всички страни до готовност. Докато печете, поливайте с маринатата. Заделете и отцедете.
4. Сложете кус-куса в купа и налейте кипящия бульон, заедно с мазнината от бекона. Покрийте веднага и оставете да се задушава. През това време сложете вода за граха и го сварете за няколко мин. Отцедете го след около 2 мин. и заделете.
5. Кус-кусът трябва да е готов след около 5 мин. Свалете капака и го разбъркайте с вилица. Добавете отцедения грах, хрупкавата панчета, нарязания магданоз и ментата. Овкусете с малко лимонов сок, сол и прясно смлян пипер и полейте щедро със зехтин. Смесете хубаво и поднесете с шишчетата.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ