Крем маскарпоне с ягоди и бити белтъци
Ягодов крем с маскарпоне и захарен сироп с ванилия.
Бон Апети
Излъчен на 20.04.2018
Лесен десертен крем с бити белтъци, маскарпоне и ягоди, ухаещ на ванилия и лимон правят Лора и Стоян, давайки идея за бърз сладкиш при неочаквани гости. Направата отнема по-малко от половин час, а крайният резултат пленява с изисканост и неповторим вкус от традиционни сладкарски съчетания.
Първо правим захарен сироп като кипваме вода и разтваряме същото количество захар в нея. Ароматизираме с бурбонска ванилова захар. През това време разбиваме белтъци на сняг. Ако сте готови по-бързичко с разбиването, можете да си направите и ягодовия сос, като с блендера пюрирате ягоди със захар и след това ги прецедите. Готовия ягодов сироп се доовкусява с рендосани лимонови корички. Захарният сироп се изсипва при белтъците докато е горещ и при непрестанно бъркане с миксера се постига гъста твърда пяна.
В друга купа с миксер деликатно разбиваме сиренето маскарпоне. Изсипваме в него ягодовия сос и разбиваме отново. След това заменяме миксера с шпатула и добавяме битите белтъци. Разбъркваме до получаването на хомогенна смес. Остава само да нарежем пресни ягоди на кубчета и да сглобим крема - пласт маскарпоне с белтъци, ред кубчета ягоди, пак маскарпоне, пак ягоди. На финала можете да боцнете и по листенце прясна мента, ако ви се намира или да рендосате малко шоколад за изящество. Украсата е според вкуса и наличните продукти.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ