Козунак с кедрови ядки, стафиди и глазура
Великденски хляб със сушени плодове, ядки и захарна заливка.
Необходими продукти:
- руско козуначено тесто - как се прави - вижте ТУК
- 100 грама кедрови ядки
- 100 грама стафиди
- жълтък
- за украса - 150 грама пудра захар с 3 с.л. вода и кокосови стърготини или шоколадови пръчици по желание
Начин на приготвяне:
1. След като тестото е втасало за около час, добавете в него ядките и стафидите и премесете така, че да се разпределят хубаво.
2. Намажете външността с малко олио и оставете да втаса в намазнена тавичка за 30-40 мин.
3. Замесете в желана от вас форма като просто можете да оставите във вид на голяма питка и намажете отгоре с разбит жълтък.
4. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 25 мин.
5. Ако искате да украсите накрая, кипнете 3 с.л. вода, изсипете в тях пудра захар и разбъркайте. С горещата смес залейте козуначената питка. Щом леко се поохлади, поръсете с кокосови стърготини или шарени сладкарски пръчици.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ